Paris - ratatouille

Mamy co prawda malutką kuchnię, ale to już przestało być wymówką. Kuchnia francuska czeka i wyzywa na pojedynek. Zaczynamy więc od prostego ratatouille.

Ratatouille to prosta, warzywna potrawa przypominająca polskie leczo. Danie to pochodzi dokładnie z Prowansji, gdzie podstawą w kuchni są oliwa, warzywa, owoce, ryby i zioła, w tym sławne zioła prowansalskie. Dlatego też będzie to główna przyprawa w moim przepisie.




Prowansalski Ratatouille:

Składniki:
-4 dojrzałe pomidory
-2 średnie cebule
-4 ząbki czosnku
-1 niewielka cukinia
-1 niewielki bakłażan
-1 czerwona papryka
-oliwa z oliwek
-zioła prowansalskie
-pieprz, papryka ostra, łyżeczka cukru
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-kieliszek białego wina
-garść czarnych oliwek

Sposób przygotowania:
1. Pokroić w plastry bakłażana, rozłożyć na talerzach, posolić i poczekać aż wypuści goryczkę. Wytrzeć papierem.
2. Pokroić wszystkie warzywa w kolejności:
-cebulę w półksiężyce
-pomidory w kostkę
-czosnek w kosteczkę
-papryka w kostkę
-cukinia w kostkę
-bakłażan w kostkę
3. Dusić cebulę na oliwie, aż zmięknie i będzie złota. Dodać ziół prowansalskich i pieprzu.
4. Do garnka z uduszoną cebulą dodać pomidory, cukier i czosnek. Dalej dusić mieszając.
5. Pomieszać resztę warzyw i podzielić na dwie porcje.
6. Pierwszą porcję podsmażyć na oliwie na patelni z ziołami.
7. Drugą porcję podsmażyć na oliwie na patelni z ziołami i dużą ilością papryki.
8. Do garnka z sosem pomidorowym dolać wino i koncentrat. Wymieszać i chwilę pogotować.
9. Do sosu wrzucić smażone warzywa. Dusić przez ok. 15 minut.
10. Na talerzu posypać świeżymi oliwkami czarnymi. Opcjonalnie można posypać jeszcze natką pietruszki.

Do podania:
-białe wino

-bagietki z serem pleśniowym

Ratatouille jest przepyszny zaraz po zrobieniu, a także odgrzewany. To lekkie danie, które syci i jest naprawdę przepyszne.

Smacznego!

Brak komentarzy: